Festivalul Ziua Pietrei este un eveniment organizat cu scopul de promovare a bogăției geologice de care beneficiază comunitatea Racoș. În jurul satului se poate regăsi: bazalt, scorie, tuf vulcanic, calcar, argilă, etc, toate acestea fiind resurse valoroase care au condus la formarea unei comunități solide și prospere. Activitățile festivalului expun resursa și rolul civilizator al pietrei (în special al rocilor vulcanice) din 4 perspective: Artistică (cioplitul și sculptatul în piatră), Arhitecturală (diversele forme de piatră de la Racoș și utilizările lor în construcții), Geologică (Istoria formării Pământului expusă în cele 3 cariere care formează Complexul Geologic Racoș) și a Civilizației (Prezența și conviețuirea celor 3 etnii prezente în localitate, 1espective maghiarii, țiganii și românii strâns legate de exploatarea bazaltului).
Prima editie a festivalului a avut loc în anul 2017, iar de atunci organizatorii si-au propus reorganizarea acestuia an de an în primul weekend al lunii august. Atractiile festivalului constau în concertele de muzică de calitate desfășurate în locuri unice cum sunt vulcanii Racoșului si reprezentațiile artistice din Castelul Sükösd Bethlen.
Festivalul este organizat de către Asociatia Carpaterra împreună cu Primăria Racoș, Composesoratul de Pădure și Pășune Racoș și începând cu anul acesta și de către Asociatia Alsórákosért.
Este cea mai importantă sărbătoare a comunității locale, care are loc în fiecare an la o săptămănâ după rusalii, de altfel are și denumirea de “Rusaliile mici”. În 1848 știrea eliberării de sub iobăgie a ajuns mai târziu în localitate datorită faptului că în acel moment era destul de izolată față de restul zonei. La o săptămănâ după rusalii un preot reformat din Cluj-Napoca venise în vizită la părinți și a adus vestea cea mare, care s-a răspăndit foarte repede și localnicii, cei care în acel moment erau pe câmp au început să se adune la biserica reformată și au participat la slujbă, mulțumindu-i lui Dumnezeu că i-a scăpat de această povoară. Când au ieșit din biserică au lăsat ca un blestem pentru următoarele generații, să sărbătorească această zi în fiecare an, iar de atunci an de an este ținută sărbătoarea la biserica reformată.